Wat met de mondige patiënt

Alternatieve therapieën, dokter Google, ... hoe ga je ermee om als arts?
Over het boek

De Wat met-reeks wil het maatschappelijke debat over belangrijke thema's die de mens raken op een kritische manier wetenschappelijk onderbouwen. De publicaties scheiden feiten van fictie, reiken de nodige voorgeschiedenis aan, wijzen ons op de dilemma's en bieden een duidelijk toekomstperspectief.

Binnen de geneeskunde wordt steeds meer de nadruk gelegd op evidence-based medicine (EBM), het gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelingsmethoden. Tegelijkertijd willen mensen meer en meer weten hoe ze gezond moeten blijven en zoeken ze zelf informatie in de pers of op het internet. Het is echter niet altijd gemakkelijk om in te schatten hoe betrouwbaar die informatie is. Bovendien spelen ook de unieke levensomstandigheden van patiënten een rol.

Dit boek bekijkt welke gezondheidsinformatie er waar aanwezig is, hoe we weten welke informatie we kunnen vertrouwen, en hoe we de doorstroming van informatie kunnen verbeteren. Daarbij staan enkele vragen centraal:

- Hoe maak je wetenschappelijke inzichten relevant voor een patiënt?
- Hoe weten we welke gezondheidsinformatie correct is?
- Welke expertise heeft de patiënt zelf?
- Hoe stemmen we persoonlijke ervaring en wetenschap op elkaar af?

Wat met de mondige patiënt? biedt een leidraad voor duidelijke communicatie, met aandacht voor de persoonlijke situatie en inbreng van de patiënt.

Erik Schokkaert is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, waar hij gezondheidseconomie en welvaartstheorie doceert.

Technische info

EAN
9789401428965
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 14cm x 21cm
Verschijningsdatum: 03/05/2016
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 160
Uitgever: LannooCampus