Voorbij het narratief van neergang

Mark Elchardus over de toekomst van de maatschappij
Over het boek

De aanslag op Charlie Hebdo.
De onrust in Oost-Oekraïne.
Het kalifaat van Islamitische Staat…


Redenen genoeg voor een pessimistische visie op de wereld en onze samenleving?

Onze samenleving zit in een neerwaartse spiraal. Dit gevoel is sterk aanwezig bij de 2000 jongvolwassenen die voor dit boek werden geïnterviewd. In Voorbij het narratief van neergang analyseert socioloog Mark Elchardus dit wijdverbreide en hardnekkige gevoel, het geloof dat onze welvaart en welzijn teloorgaan, dat alles van waarde verloren gaat.

Maar gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. Integendeel. Wat hun persoonlijke toekomstdromen betreft, tonen de jongvolwassenen zich bijzonder positief. Het boek beschrijft hun leven, hun zorgen en dromen. Daarin tekent zich een nieuwe samenleving met nieuwe mogelijkheden af. En toch... Deze generatie is angstig omdat de maatschappelijke neergang haar overweldigt en zij zich niet bij machte voelt om het tij te keren.

Pas op! Dit boek is geen oefening in pessimisme, maar een uitgesproken pleidooi voor en een aanloop tot een politiek van hoop, goesting en vooruitgang. Immers, voorbij de neergang ligt de weg vooruit.

Mark Elchardus is socioloog, em. prof. aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkte vooral rond tijdsordening en culturele sociologie. Hij is een veelgevraagd expert in de media.

Mark Elchardus is professor emeritus of sociology at the Free University of Brussels (VUB) and chairman of the Foundation P&V.

Technische info

EAN
9789401429122
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 17cm x 24cm
Verschijningsdatum: 06/10/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 282
NUR Omschrijving: Sociologie algemeen
Uitgever: LannooCampus