Theater

Een westerse geschiedenis
De westerse theatergeschiedenis op een eigentijdse manier in kaart gebracht
Over het boek

Theater. Een westerse geschiedenis deelt de transformatie van het westerse theater in vijf grote periodes in: het theater in de oudheid, het toneel in de middeleeuwen, het vroegmoderne, het laatmoderne en het hedendaagse theater.

Gedreven door jarenlange ervaring met wetenschappelijke theaterstudie benaderen de auteurs het toneel vanuit een breder cultuurhistorisch perspectief. Op die manier presenteren ze een nieuw en actueel handboek dat perfect aansluit bij de recentste ontwikkelingen in het vakgebied.

Dit boek biedt meer dan een anekdotische beschrijving van de geschiedenis van het theater. Theater is immers geen eenzijdige studie van de gesproken tekst, maar biedt een integraal perspectief op de historische spektakelcultuur, met alle sociale, esthetische, culturele en materiële implicaties van dien. Bovendien biedt dit naslagwerk door de rijkdom aan duidend fotomateriaal behalve een tekstuele ook een visuele geschiedenis van een kunst waar kijken steeds gepaard gaat met en vaak primeerde op luisteren.

Met de medewerking van Frank Albers, Stijn Bussels, Freddy Decreus, Kornee Van der Haeven, Bram Van Oostveldt en Timothy De Paepe.

Thomas Crombez (1978) doceert kunstfilosofie, theatergeschiedenis en performance aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en aan Sint Lucas Antwerpen, waar hij het initiatief nam voor het Platform Digital Humanities.

Jelle Koopmans is universitair hoofddocent Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Frank Peeters is universitair hoofddocent theatergeschiedenis en theaterhistoriografie aan de Universiteit Antwerpen.

Luk Van den Dries is sinds 1980 werkzaam op het gebied van de theaterstudie: eerst aan de Vrije Universiteit Brussel, momenteel als gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

Karel Vanhaesebrouck doceert theater- en cultuurgeschiedenis aan de Université libre de Bruxelles en aan RITS | School of Arts. Hij is tevens gastprofessor aan het ESACT te Luik.

Technische info

EAN
9789401418959
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 22cm x 28cm
Verschijningsdatum: 03/03/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 2
Aantal pagina's: 346
NUR Omschrijving: Theatergeschiedenis
Uitgever: LannooCampus