Taal en rechtvaardigheid

In Europa en de wereld
Nederlandse versie van het invloedrijke en controversiële succeswerk
Over het boek

Wanneer leidt taaldominantie tot onrechtvaardigheid?
Welk beleid moeten we voeren om die onrechtvaardigheid aan te pakken?
Maakt het taalterritorialiteitsprincipe deel uit van zo'n beleid?
Of is het zelf een bron van onrechtvaardigheden?

Het Engels verspreidt zich over de wereld met een ontzaglijke snelheid. De dominantie van die taal roept echter belangrijke vragen op. Kan de status van het Engels als lingua franca helpen om onrechtvaardigheid te bestrijden, of net niet?

In dit boek toont Philippe Van Parijs aan dat een wereldwijde lingua franca daar wel degelijk toe kan bijdragen, zolang we de oneerlijke situaties aanpakken die ze creëert. Zo worden native speakers te vaak bevoordeeld, en zorgt de dominantie van één taal ervoor dat gebruikers van andere talen niet hetzelfde respect krijgen.

Om een dergelijke onrechtvaardigheid tot een minimum te beperken, stelt Van Parijs duidelijke principes en belangrijke bijbehorende beleidsimplicaties voor. Zo reikt Taal en Rechtvaardigheid een perspectief aan om de arrogantie van de machtigen te ondermijnen en de verontwaardiging van de machtelozen te versterken.

Philippe Van Parijs is hoogleraar aan de Universiteit van Louvain-la Neuve (UCL), waar hij sinds 1991 de Hoover-leerstoel voor Economische en Sociale Ethiek bezet. Nadat hij jarenlang filosofie aan Harvard University doceerde, is hij tegenwoordig gasthoogleraar in Leuven en Oxford. Philippe Van Parijs is voorzitter van de Internationale Raad van het Basic Income Earth Network (BIEN). Samen met Paul De Grauwe is hij coördinator van Re-Bel (Re-thinking Belgium's institutions in the European Context).


Philippe Van Parijs directs the Hoover Chair of economic and social ethics at the University of Louvain and taught for several years at Harvard University and the University of Oxford.

 

Technische info

EAN
9789401426336
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 17cm x 24cm
Verschijningsdatum: 01/09/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 304
NUR Omschrijving: Politicologie
Uitgever: LannooCampus