Spioneren voor het communisme

Belgische prominenten en Poolse geheim agenten
De Poolse ambassade in Brussel: een dekmantel voor tientallen inlichtingenofficieren.
Over het boek

Geheime diensten als de KGB, de Stasi en de Securitate spreken tot de verbeelding. Dit boek gaat over de Poolse UB/SB, de communistische veiligheidsdienst met het best bewaarde en meest toegankelijke archief. Idesbald Goddeeris nam er duizenden documenten door die met België te maken hebben en schreef de eerste wetenschappelijke studie over spionage in ons land tijdens de Koude Oorlog. Tegelijk brengt hij een vlot en persoonlijk verhaal over tien jaar tussen deze vuile maar intrigerende bronnen.

Goddeeris bevestigt oude vermoedens. De Poolse ambassade in Brussel was een dekmantel voor tientallen inlichtingenofficieren. Zij manipuleerden in België onder meer migranten, journalisten, diplomaten en politici. Sommigen werkten mee en werden daar rijkelijk voor vergoed. Maar de auteur komt ook tot heel andere conclusies. Hij toont dat de UB/SB helemaal geen efficiënte machine was. De dossiers wemelen van de irrelevante of foute informatie. De agenten bekeken de wereld met een heel eigen bril en waren geobsedeerd door het liefdesleven en het alcoholgebruik van hun targets. De veiligheidsdienst was een roddelfabriek.

Achter het masker van romantiek toont de spionage een heel ander gelaat: veel banaler, veel menselijker en ook veel complexer. Dit boek brengt een boeiende en genuanceerde analyse van een slecht gekende wereld.
Prof. dr. Guy Vanthemsche, VUB

Een mix van een persoonlijk relaas, anekdotiek, onthullingen en analyse. Een waardevolle bijdrage aan de internationale inlichtingenstudies.
Prof. dr. Beatrice de Graaf, Universiteit Leiden

Idesbald Goddeeris (1972) is slavist en historicus en doceert aan de KU Leuven vakken rond Oost-Europese en koloniale geschiedenis. Hij publiceerde onder meer Solidarity with Solidarity: Western European trade unions and the Polish crisis, 1980-1982 (Harvard Cold War Studies Book Series 2010, paperback 2013).

Technische info

EAN
9789401413626
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 16cm x 25cm
Verschijningsdatum: 03/09/2013
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 304
Uitgever: LannooCampus