Palliatieve zorg

Meer dan stervensbegeleiding
Over het boek

Hoe verhogen we de levenskwaliteit van mensen met een levensverkortende aandoening?
Welke uitdagingen stellen zich in het palliatieve zorgbeleid?
Wat zijn de werkelijke behoeftes van de zorgverleners, de patiënten en hun naasten?

Te vaak wordt palliatieve zorg door zowel artsen als patiënten beschouwd als een verlengstuk van de reguliere geneeskunde. Ze vinden deze zorg pas relevant als alle andere medische opties zijn opgebruikt en het lijkt voor hen alleen van toepassing bij de epiloog van het leven.

Deze zienswijze is hopeloos achterhaald. In Palliatieve zorg, meer dan stervensbegeleiding vertellen de auteurs dat deze tak van de geneeskunde zich richt op de levenskwaliteit van de patiënt gedurende de hele ziekteperiode, en zich niet beperkt tot levenseindebegeleiding en pijnbestrijding alleen. Meer nog, tijdige palliatieve zorg kan het leven zelfs verlengen. Bovendien behoren ook mantelzorgers en naasten tot de doelgroep in deze behandeling.

Dit boek is een toegankelijke leidraad voor al wie van dichtbij of ver te maken heeft met palliatieve zorg. Gebaseerd op de studies van het FLIECE-project (FLanders study to Improve End-of-life Care and Evaluation tools) brengt het concrete oplossingen naar voren om van palliatieve zorg een volwaardig onderdeel van de geneeskunde en de gezondheidszorg te maken.

Joachim Cohen is medisch socioloog en als docent verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent.

over : 

Tinne Smets is communicatiewetenschapper, doctor in de sociale gezondheidswetenschappen en werkt sinds 2006 als onderzoeker bij de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde.

over : 

Koen Pardon is docent aan de vakgroep Gedragswetenschappen, Communicatie en Linguïstiek aan de Universiteit Hasselt en is sinds 2007 aan de slag bij de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde.

over : 

Luc Deliens is hoogleraar palliatieve zorg onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent. Sinds 2000 is hij voorzitter van de multidisciplinaire VUB-UGent onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde.

Technische info

EAN
9789401425612
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 16cm x 24cm
Verschijningsdatum: 03/02/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 232
NUR Omschrijving: Geneeskunde algemeen
Uitgever: LannooCampus