Omgaan met ouders

Hoe het gesprek voeren? Een gids voor leraren
Hoe praat je als leerkracht met ouders?
Over het boek

Hoe vertel je ouders dat hun kind niet meekan op school? Hoe kaart je spijbelgedrag aan?
Wat met problemen als druggebruik, zware gedragsproblemen of anorexia?

Ondanks alle inspanningen verloopt de communicatie tussen school en ouders vaak gebrekkig en soms ronduit problematisch. Men is het oneens, het contact raakt verstoord en bij onopgeloste conflicten tussen ouders en leerkrachten zijn beide partijen (en het kind) de verliezers.

Verscheidene leerkrachten en directies vroegen psychologe Leen Ryckaert om advies bij het voeren van de typische slechtnieuwsgesprekken. Dat leidde tot het schrijven van dit boek, dat een antwoord biedt op vragen zoals: Hoe knoop je het gesprek aan met ouders? Hoe breng je het best slecht nieuws aan hen over? Hoe kun je gerichte informatie verkrijgen van de ouders? Hoe motiveer je hen tot het nemen van moeilijke beslissingen?

Omgaan met ouders schetst een plattegrond in de opbouw van de dialoog, waardoor je geen essentiële stappen overslaat. Het boek legt mogelijke valkuilen bloot en toont aan hoe je een potentieel negatief overleg kunt ombuigen naar een constructief gesprek. Alles is er immers op gericht te streven naar een positieve interactie, zelfs bij moeilijke gesprekken.

Leen Ryckaert studeerde psychologie en pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze was onder andere wetenschappelijk medewerker aan de universiteit en psychopedagogisch consulent bij een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Ze werkt nu als zelfstandig klinisch psycholoog.

Technische info

EAN
9789401426527
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 18cm x 25cm
Verschijningsdatum: 05/05/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 120
NUR Omschrijving: Onderwijskunde
Uitgever: LannooCampus