Medische keuzes

Praktische gids voor overleg tussen zorgverstrekker en patiënt
Nieuwe visies op de zorgrelatie
Over het boek

Hoe het overleg tussen arts en patiënt bevorderen bij keuze van behandeling?
Wat met de mening van de patiënt?

De keuze van een medische behandeling ligt vandaag niet meer enkel bij de arts. Mensen stellen vragen bij de adviezen die ze krijgen, gaan zelf op zoek naar informatie via het internet of beslissen een voorgeschreven behandeling niet te volgen. Bovendien zorgen geneeskundige ontwikkelingen ervoor dat er vaak meerdere vormen van behandeling of zorg mogelijk zijn.

Een gezamenlijke keuze maken kan in dat geval het best gebeuren op basis van de voorkeuren van de patiënt, zodat de gekozen behandeling zijn levenskwaliteit maximaal ondersteunt. Medische keuzes verlaat daarom het klassieke geneeskundige adviesmodel en pleit voor een persoonsgerichte zorg, waarbij kiezen in overleg centraal staat.

Dit boek vertrekt vanuit de gelijkwaardigheid tussen arts en patiënt, houdt rekening met hun verschillende perspectieven en biedt praktische tips om kiezen in overleg in de praktijk te brengen. Zo vormt het de perfecte kennismaking met een arts-patiëntcommunicatie die is aangepast aan de noden van onze tijd.

Chantal Van Audenhove is hoogleraar aan het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg van de KU Leuven. Ze is directeur van LUCAS, het Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy.

Technische info

EAN
9789401421508
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 17cm x 24cm
Verschijningsdatum: 09/06/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 248
Uitgever: LannooCampus