Mediawijs online

Jongeren en sociale media
Welke risico's lopen onze kinderen via sociale media?
Over het boek

Waarom klikt het zo tussen jongeren en sociale media?
Welke kansen bieden sociale media hen en met welke risico's krijgen ze te maken?
Wat kun je doen om jongeren hierbij zo goed mogelijk te begeleiden?

Heel wat ouders, leraren, jeugdwerkers en andere begeleiders van jongeren stellen zich deze vragen. Deze gids gaat in op de unieke kansen die sociale media aan jongeren bieden op persoonlijk en sociaal vlak. Zo kunnen sociale media een rol spelen in de ontwikkeling van vriendschaps- en liefdesrelaties. Jammer genoeg kan het soms ook fout lopen. Jongeren kunnen geconfronteerd worden met cyberpesten of grooming. Intieme berichten, zoals sexting, kunnen misbruikt worden. Deze en andere risico's komen aan bod, om ze beter te begrijpen en jongeren te begeleiden om hiermee om te gaan.

Mediawijs online focust ook op hoe men jongeren bewust kan maken van hun digitale voetafdruk om hun onlinereputatie en privacy te beschermen. De gids werd opgesteld in samenwerking met leraren en praktijkdeskundigen uit talrijke organisaties die dagelijks beroepsmatig geconfronteerd worden met e-safetyproblemen. Hierdoor komen bij ieder thema ook praktijkgerichte tips aan bod om kansen en problemen te herkennen, bespreekbaar te maken en jongeren bij te staan met advies.

Michel Walrave is professor communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij is verantwoordelijk voor de onderzoeksgroep MIOS. In zijn onderzoek focust hij op het ICT-gebruik van jongeren en gerelateerde privacy- en andere risico's.

Joris Van Ouytsel voert bij MIOS een doctoraatsonderzoek uit naar online self-disclosure van persoonlijke informatie op sociaalnetwerksites door adolescenten. In 2013 deed Joris projectwerk in opdracht van Mediawijs.be

Technische info

EAN
9789401417013
Beschikbaar: Uitverkocht
Formaat: 17cm x 24cm
Verschijningsdatum: 08/04/2014
Afwerking: Paperback
Druk: 2
Aantal pagina's: 240
Uitgever: LannooCampus