Kinderen en jongeren actief in wetenschappelijk onderzoek

Ethiek, methoden en resultaten van onderzoek met en door jeugd
Het handboek jeugdparticipatie in wetenschappelijk onderzoek.
Over het boek

Dit boek beschrijft hoe participatief onderzoek met kinderen en jongeren op een wetenschappelijke en ethisch verantwoorde wijze uitgevoerd kan worden. Er worden vragen beantwoord als:
- hoe richt je een onderzoeksproces zo in dat de stem van kinderen en jongeren echt boven tafel komt?
- wat is ethisch verantwoord onderzoek met kinderen en jongeren?
- hoe betrekken we kinderen en jongeren bij de implementatie van onderzoeksprojecten?
Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden wordt duidelijk wat het oplevert om kinderen en jongeren te betrekken in onderzoek.

Interdisciplinaire visie
Het boek geeft een interdisciplinaire visie op participatie van kinderen en jongeren in onderzoek. Dit boek geeft een aanzet tot een discussie tussen onderzoekers over het actief betrekken van kinderen en jongeren bij onderzoek en het daagt ervaren onderzoekers uit om een stap verder te zetten in de kennis- en kwaliteitsontwikkeling van participatief onderzoek.

Deze publicatie is een initiatief van het NederlandsVlaams Platform Researching Children. Onderzoekers vanuit verschillende disciplines (pedagogiek, antropologie, sociologie en rechten) en verschillende onderzoeksvelden (waaronder jeugdzorg, gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ruimtelijke ordening) hebben bijgedragen aan dit boek.

Christine Dedding is als docent/onderzoeker verbonden aan het Athena Instituut van de VU Amsterdam.

Kitty Jurrius is directeur van Stichting Alexander, een niet-commercieel landelijk instituut voor jeugdparticipatie en participatief jongerenonderzoek.

Xavier Moonen is verbonden aan de Koraalgroep, en als docent/onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en is ondermeer ook voorzitter van het Landelijk Kenniscentrum LVB.

over : 
Leo Rutjes is directeur van Stichting Alexander, een niet-commercieel landelijk instituut voor jeugdparticipatie en participatief jongerenonderzoek.

Technische info

EAN
9789401406512
Beschikbaar: In herdruk
Formaat: 18cm x 25cm
Verschijningsdatum: 01/01/0001
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 192
NUR Omschrijving: Pedagogiek
Uitgever: LannooCampus