Het geweld van geld

Op zoek naar de ziel van de economie
Over het boek

Wat is de waarde van het kapitalisme in onze tijd?
Zijn westerlingen de armen op de wereld iets verschuldigd?
En loont het eigenlijk wel om eerlijk te zijn?

Ethiek en economie staan haaks op elkaar, zo wordt vaak gezegd. De zucht naar rijkdom en de logica van de winst verbinden mensen, maar zetten ze ook tegen elkaar op. De ideeën van rechtvaardigheid en solidariteit lijken daarbij in het gedrang te komen. Maar tegelijkertijd willen mensen ook iets betekenen voor anderen, en is hun morele verontwaardiging vaak een machtiger drijfveer dan eigenbelang.

In dit boek beschrijft filosoof en econoom Antoon Vandevelde zijn zoektocht naar de rol van ethiek in onze economische wereld. Gesteund door inzichten van de grote denkers gaat hij in op enkele controversiële kwesties: van de discussie rond het basisinkomen over de vraag of draagmoederschap zomaar in contracten en geldsommen kan worden vastgelegd, tot heikele thema's als extreme managerslonen.

Het geweld van geld biedt een unieke blik op hoe geld de wereld doet draaien, maar bovenal op hoe we het kunnen aanwenden voor een betere toekomst.

Antoon Vandevelde is econoom en filosoof. Hij is als gewoon hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Economie en Ethiek en aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven.

Technische info

EAN
9789401444972
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 15cm x 23cm
Verschijningsdatum: 26/09/2017
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 288
Uitgever: LannooCampus