Herstel in de praktijk

Psychisch kwetsbare personen beter ondersteunen
Nieuwe behandelingsmethoden voor mensen met psychische problemen
Over het boek

Belemmert stigmatisering het herstel van de psychische patiënt?
Welke rol speelt de nabije omgeving in de omgang met psychische kwetsbaarheid?
Over uitdagingen en spanningen in de geestelijke gezondheidszorg


De geestelijke gezondheidszorg is volop in verandering. Er is een verschuiving aan de gang van residentiële zorg naar gemeenschapszorg die ook de directe leefomgeving van psychisch kwetsbare mensen betrekt.

Deze ontwikkeling vraagt een andere benadering van personen met psychische aandoeningen, hun naasten en gezondheidsprofessionelen. Herstel in de praktijk legt uit wat deze vernieuwing precies inhoudt, en bespreekt aan de hand van concrete voorbeelden hoe een vertrouwelijke benadering in de geestelijke gezondheidszorg een verrijkend en vooral sterker herstelproces oplevert.

Weg van de stigmatisering en de uitsluiting van sociaal kwetsbare personen brengt dit boek een waaier aan informatie over psychische begeleiding. Met veel knowhow stelt het een zorgverlening voor die zich midden in een persoonlijke, collectieve en maatschappelijke context plaatst.

Luc Van Huffel doctoreert aan de faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen van de Université de Mons. Daarnaast is hij sociaal werker bij Latitude Nord, Stedelijk Preventieprogramma van de gemeente Schaarbeek.

Pascale Jamoulle is doctor in de antropologie, en geeft les aan de Université catholique de Louvain en de Université de Mons.

Emmanuel Nicolas doctoreert aan de faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen van de Université de Mons, en is maatschappelijk werker en gezinstherapeut. Hij werkt als onderzoeker met daklozen en drugsverslaafden in de streek van Charleroi.

Technische info

EAN
9789401421515
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 18cm x 25cm
Verschijningsdatum: 03/03/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 152
NUR Omschrijving: Geestelijke gezondheidszorg
Uitgever: LannooCampus