Helpende Handen

Gehechtheid bij kwetsbare ouders en kinderen
Basiswerk voor ieder die werkt met jonge kinderen en hun ouders
Over het boek

Alle ouders dromen van een goede band met hun kind, elk kind heeft het vermogen zich aan de ouder te hechten. Toch is een hechte band tussen ouder en kind niet vanzelfsprekend. Door stresserende levensomstandigheden zoals armoede of vroege moeilijke gehechtheidservaringen van de ouder vinden ouder en kind elkaar soms niet. Dit maakt een kind kwetsbaar, want veilige gehechtheid biedt een kind meer kans op een gezonde ontwikkeling.

Helpende handen verduidelijkt concepten van de gehechtheidstheorie aan de hand van voorbeelden van ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar. Het beschrijft hoe kinderen en ouders op een veilig of onveilig spoor terechtkomen en wat hulpverleners kunnen doen om veilige gehechtheid tussen ouder en kind te bevorderen. Essentieel is een relationele aanpak met oog voor kind én ouder. Daarnaast staan in het boek aanbevelingen voor beleid en organisaties. Zo biedt het handvatten om de preventie en hulpverlening aan kwetsbare ouders en kinderen te ondersteunen.

Helpende handen groeide in dialoog met mensen in armoede, hulpverleners, beleidsverantwoordelijken en academici. Het is een inspiratiebron voor professionelen en vrijwilligers die met jonge kinderen en hun ouders werken, voor leidinggevenden van welzijnsorganisaties, gezondheidsinstanties en scholen, voor beleidsmakers, docenten en studenten.

over : 

Greet Geenen is doctor in de psychologische wetenschappen en psychotherapeut, gespecialiseerd in het werken met jonge kinderen en hun ouders. Ze is bestuurslid van Waimh-Vlaanderen en vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de K.U.Leuven.

Jozef Corveleyn is klinisch psycholoog en psychoanalyticus, gewoon hoogleraar aan het departement psychologie van de K.U.Leuven en deeltijds verbonden aan de Faculteit psychologie en pedagogiek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Technische info

EAN
9789401434560
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 18cm x 25cm
Verschijningsdatum: 26/11/2015
Afwerking: Paperback met flappen
Druk: 6
Aantal pagina's: 288
NUR Omschrijving: Welzijnswerk, Sociale psychologie
Uitgever: LannooCampus