Handboek behandeling van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

Actuele en innovatieve behandelmethoden
Als er geen oorzaak wordt gevonden voor lichamelijke klachten
Over het boek

Er bestaan lichamelijke klachten waarvoor, ook na uitgebreid medisch onderzoek, onvoldoende een somatische oorzaak kan worden gevonden. Dat kan het geval zijn bij pijnklachten, chronische vermoeidheid of buik- maag- en darmklachten. Veel therapeuten beschouwen het behandelen van patiënten met deze somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) als lastig. In dit handboek beschrijven experts in de geneeskunde, psychologie, fysiotherapie en andere vakgebieden op een heldere manier de nieuwste ontwikkelingen in diagnostiek, verwijzing, behandeling en begeleiding bij SOLK. Daarmee laten zij zien dat er wel degelijk effectieve behandelmogelijkheden zijn.

'SOLK zijn op het niveau van de patiënt en zijn of haar omgeving en op het niveau van de maatschappij, een ingrijpend en kostbaar probleem. Dit boek biedt (G)GZ professionals, al dan niet in opleiding, een toegankelijk, compleet en actueel overzicht van alle relevante aspecten van SOLK.' - Dr. Arnold van Emmerik, bestuursvoorzitter Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt)

'Bij SOLK draaien zorgverlener en patiënt nog te veel om elkaar heen. Het is ook niet makkelijk om op het juiste spoor te komen. Met dit boek worden concrete handvatten gegeven om de problematiek in kaart te brengen en te behandelen. Zowel in de praktijk als tijdens de opleiding is dit boek van grote waarde.' - Dr. Rob Dijkstra, bestuursvoorzitter Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

'De mysterieuze samenhang van lichaam en geest vormt voor veel patiënten én hun behandelaars een hardnekkig probleem. Dit rijke, overwegend op cognitief gedragsmatig denken gebaseerde, handboek over de psychosomatiek brengt hier verlichting in door een overzicht te bieden van hedendaagse behandelmogelijkheden' - Dr. Nel Draijer, bestuursvoorzitter Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP)

over : 

Drs. Jaap Spaans is klinisch psycholoog, psychotherapeut, supervisor en leertherapeut (VGCt).

Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar Psychosomatiek aan het UMCG.

Dr. Yanda van Rood is klinisch psycholoog en psychotherapeut in het LUMC.

Prof. dr. Henriëtte van der Horst is hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de VUmc.

over : 

Prof. dr. Sako Visser is hoogleraar Gezondheidszorgpsychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Technische info

EAN
9789401437493
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 18cm x 25cm
Verschijningsdatum: 27/06/2017
Afwerking: Gebonden
Druk: 3
Aantal pagina's: 492
Uitgever: LannooCampus