Gedeelde zorg

Veerkrachtige netwerken, overbodige hulpverlening
Een pleidooi voor vermaatschappelijking van de zorgverlening
Over het boek

Het welzijn van een cliënt in de zorgsector wordt sterk bepaald door de steun van belangrijke mensen in zijn omgeving. Dit betekent dat het betrekken van de sociale context van de cliënt noodzakelijk is voor een effectieve hulpverlening.

Aan de hand van inzichten uit onder andere de sociobiologie bekijkt dit boek hoe sociale steun de veerkracht van zorgcliënten verhoogt. Via theorie, praktijk en een verhelderende case toont het hoe die ideeën ons in staat stellen om de cliënt met zijn sociale context te verbinden, en vooral hoe ze ons helpen om die context om te bouwen tot een netwerk.

Netwerken bieden voor de hulpverlener meer potentieel dan een zuivere sociale context om gericht de problemen van een cliënt aan te pakken. Mensen met een goed netwerk worden ook geconfronteerd met uitdagende problemen, maar ze worden minder uit hun lood geslagen omdat ze kunnen rekenen op praktische, emotionele en morele steun. Netwerken zijn reservoirs waar mensen kracht uit putten om met de problemen van het leven om te gaan. Gedeelde zorg breekt een lans voor dit onbenut potentieel.
 

Bart Libbrecht is pedagogisch verantwoordelijke in een organisatie die mobiele hulpverlening aanbiedt in de Jeugdzorg.

Anouk Pieters is zelfstandig therapeute en stafmedewerker en coördinator binnen de Jeugdzorg.

Technische info

EAN
9789401418942
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 18cm x 25cm
Verschijningsdatum: 13/01/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 336
NUR Omschrijving: Welzijnswerk
Uitgever: LannooCampus