Exiteconomie

De prijs van onafhankelijkheid
Wat is de economische impact van een scheiding van staten?
Over het boek

Waarom vallen landen uit elkaar?
Welke economische en politieke factoren spelen een rol?
Wat kunnen we leren uit het verleden?

In de Europese politieke arena speelt de roep om regionale autonomie vandaag een grotere rol dan ooit tevoren. Maar de toenemende vraag naar regionale zelfstandigheid is allesbehalve een nieuw fenomeen. Meer nog: het aantal onafhankelijke staten is al sinds de tweede helft van de 20ste eeuw fors gestegen.

Waarom vond er in de 20ste eeuw een trendverschuiving plaats naar het uiteenvallen van landen? En kan een afscheiding de economische welvaart in nieuwe staten verhogen? Exiteconomie biedt een overzicht van de belangrijkste politiek-economische antwoorden op deze vragen.

Daartoe brengt het de essentiële ingrediënten van het hedendaagse politiek-economische denken over staatsvorming samen en confronteert het de centrale bevindingen met het beschikbare cijfermateriaal. Aan de hand van talrijke historische voorbeelden helpt het boek om een beter begrip te krijgen van de oorzaken en gevolgen van de regionale instabiliteit die Europa vandaag kent.

over : 

Jo Reynaerts is als onderzoeksmanager verbonden aan het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (VIVES) van de KU Leuven. Hij is er verantwoordelijk voor de coördinatie van het beleidsgericht onderzoek van het Steunpunt Ondernemen & Regionale Economie.

Jakob Vanschoonbeek is als doctoraatsonderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen verbonden aan het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (VIVES). Hij doet onderzoek naar de oorzaken en economische gevolgen van staats(des)integratie. In 2016 ontving hij voor zijn onderzoek de Pinxten Award van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven.

Technische info

EAN
9789401440943
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 17cm x 24cm
Verschijningsdatum: 23/01/2018
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 200
Uitgever: LannooCampus