Eerlijke wetenschap

Waarom hebben wetenschapsmensen een geweten nodig?
Een halt aan de wetenschappelijke fraude!
Over het boek

Wat is er toch aan de hand in de academische wereld? Het ene na het andere geval van wetenschappelijke fraude haalt de media! In binnen- en buitenland reageren universitaire wereld en maatschappij met onbegrip, ongeloof en verontwaardiging. Het debat over wetenschappelijke integriteit en de nefaste invloed daarop van de almaar toenemende publicatiedruk woedt volop.
Dreigt het vertrouwen in het wetenschappelijke wereldbeeld en in de wetenschappelijke onderzoeksmethode volledig teloor te gaan? Is het niet de hoogste tijd om die ontoelaatbare misbruiken in de wetenschap uit te roeien?
Dit boek presenteert waarden aan studenten, criteria aan wetenschapsmensen en argumenten aan beleidsmakers om misbruiken, fraude en plagiaat te voorkomen. Aan de verbijsterde leek biedt de analyse een verhelderend inzicht.
Eerlijke wetenschap is een onderhoudend (wetenschapsfilosofisch) essay over wetenschap en ethiek. Het biedt een onderbouwd en genuanceerd antwoord op een beschamende realiteit, voorbij de intuïtieve en emotionele uitspraken van sommige betrokkenen in de publieke ruimte.

Prof. dr. Gustaaf C. Cornelis is hoofddocent wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen.

Technische info

EAN
9789401413312
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 14cm x 22cm
Verschijningsdatum: 08/10/2013
Afwerking: Paperback
Druk: 3
Aantal pagina's: 144
Uitgever: LannooCampus