De rechtbank een schouwtoneel

Het spektakel van het strafrecht in België
De correctionele rechtbank vanop de eerste rij
Over het boek

Is justitie racistisch?
Hoe stabiel zijn 'waarheid' en 'rechtvaardigheid'?
Wanneer wordt recht krom?


Om zich voor te bereiden op de voorstelling Tribuna(a)l zat dramaturg en auteur Karel Vanhaesebrouck tientallen zittingen bij in de Belgische correctionele rechtbanken. Daar werd hij niet geconfronteerd met grote gemediatiseerde processen, maar met politiegeweld, armoedegerelateerde kleine criminaliteit of drugszaken. Processen die de alledaagse miserie, maar vooral de diepgewortelde sociale problemen blootleggen die het juridische systeem bepalen.

De rechtbank een schouwtoneel is van die onderdompeling de neerslag. Aan de hand van transcripties uit Tribuna(a)l toont het de ongelijke verhoudingen en misverstanden die het juridische theater kenmerken. Elk verhaal wordt geanalyseerd door ervaren justitiespecialisten.

Die kritische blik draagt bij aan de dubbele functie van De rechtbank een schouwtoneel: diverse wetenschappelijke disciplines voeden met empirisch materiaal, maar ook bijdragen aan het maatschappelijke debat.

Yves Cartuyvels doceert strafrecht en criminologie aan de Université Saint-Louis in Brussel en is co-directeur van het Séminaire interdisciplinaire d'Etudes juridiques (SIEJ).

Christine Guillain werkte verscheidene jaren als advocate aan de Brusselse balie en doceert strafrecht aan de Université Saint-Louis in Brussel.

Karel Vanhaesebrouck doceert theater- en cultuurgeschiedenis aan de Université libre de Bruxelles en aan RITS | School of Arts. Hij is tevens gastprofessor aan het ESACT te Luik.

Technische info

EAN
9789401416993
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 17cm x 24cm
Verschijningsdatum: 03/03/2015
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 216
Uitgever: LannooCampus