De korte twintigste eeuw 1914-1991

Sporen van drie oorlogen in het West-Vlaamse heuvelland
Een tocht langs de militaire geschiedenis van de twintigste eeuw
Over het boek

De gruwel van de Eerste Wereldoorlog is met allerlei publicaties en herdenkingen voor het voetlicht gebracht. Deze 'Grooten Oorlog' is echter niet alleen belangrijk omwille van zijn bloederige omvang en de vragen die deze oproept, het belang van de wereldbrand zit ook in zijn gevolgen. In de Eerste Wereldoorlog zitten namelijk ook de wortels van de nog veel gruwelijkere Tweede Wereldoorlog. En laat die Tweede Wereldoorlog nu net de voorbode zijn van de Koude Oorlog. De Britse historicus Eric Hobsbawm omschreef dit gegeven ooit als De Korte Twintigste Eeuw. Een meesterwerk dat haarscherp de samenhang tussen deze conflicten blootlegt.

De gemeente Heuvelland in West-Vlaanderen beschikt over drie authentieke sites uit deze respectievelijke confl icten. Dat stelt de bezoeker in staat om het verhaal van De Korte Twintigste Eeuw in de praktijk te ervaren. De samenhang kan dus zonder lacunes letterlijk tastbaar gemaakt worden. Met 'Bayernwald' beschikt de gemeente over een Duits loopgravennetwerk uit de Eerste Wereldoorlog. En net voorbij deelgemeente Dranouter bevindt zich een bunker uit de Maginotlinie , wat dan weer een relict uit de Tweede Wereldoorlog is. Onder de Kemmelberg tot slot, bevindt zich een Commandobunker uit de Koude Oorlog.

Deze publicatie brengt het grote verhaal van de drie conflicten. En gaat nog een stap verder. Oorzaken, verloop en gevolgen krijgen telkens de nodige aandacht. Maar ook de vertaling naar de oorlogssites in de gemeente Heuvelland komt uitgebreid aan bod. De impact van dit alles op het leven van de gewone man, zowel de soldaat als de burger, die allebei de consequenties van de oorlog moeten ondergaan, maakt dit verhaal compleet. Dit boek biedt een boeiende leidraad voor iedereen die enerzijds het verhaal van De Korte Twintigste Eeuw op een bevattelijke manier wil uitgelegd krijgen, en anderzijds ook graag begrijpt hoe de drie relicten in de gemeente Heuvelland tot stand zijn gekomen.

Franky Bostyn was tien jaar conservator van het Memorial Museum Passchendaele 1917 en werkt nu bij de Historische Pool van Defensie, een adviesorgaan voor militair erfgoed van de 19de en 20ste eeuw. In de Westhoek zorgde hij voor de ontsluiting van verschillende erfgoedsites en de organisatie van tientallen tentoonstellingen en herdenkingsevenementen. Hij publiceerde een hele reeks boeken en artikels over de Eerste Wereldoorlog.

over : 

Frank Hosten is leraar geschiedenis en auteur van verschillende handboeken. In de gemeente Heuvelland ondersteunt hij, vanuit een pedagogisch-didactische invalshoek, de ontsluiting van drie sites uit de 'Korte Twintigste Eeuw'.

over : 

Tom Simoens is als militair repetitor verbonden aan de leerstoel geschiedenis van de Koninklijke Militaire School. Hij werkt ook aan een proefschrift over de transformatie van het Belgische leger 1915-1918.

Technische info

EAN
9789401418966
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 18cm x 25cm
Verschijningsdatum: 07/10/2014
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 160
Uitgever: LannooCampus