De koning in België

Het instituut, de functie, de persoon
Dit is de job van koning Filip
Over het boek

De monarchie, de koning en de koninklijke familie zijn meer dan ooit aanwezig in de media. Maar wat betekent de monarchie vandaag? Wat doet de koning? Wat is zijn rol?

De koning in België biedt op een bevattelijke manier een inzicht in de rol en de functie van het staatshoofd in België. Met weliswaar de nodige aandacht voor de historische achtergrond en vergelijkingen met andere monarchieën worden de grondwettelijke context, de machten en koninklijke prerogatieven toegelicht en becommentarieerd.

Wat ruim aan bod komt, is de concrete dagelijkse uitoefening van de koninklijke functie, het 'metier' van de koning: de invulling van zijn opdracht, zijn activiteiten, de organisatie van zijn administratie en de middelen, zowel financiële als andere, die de vorst ter beschikking worden gesteld voor de uitoefening van zijn functie als staatshoofd.

Er gaat ook aandacht uit naar de perceptie van de monarchie en van het koningschap. De auteur waagt zich ten slotte aan een essayistische beschouwing over een mogelijke evolutie van de monarchie in de toekomst, zowel op binnenlands vlak als in het kader van de Europese Unie.

De koning in België biedt een gedocumenteerde en toegankelijke inkijk in de hoogste en nog altijd belangrijke geleding van ons staatsbestel. Het boek richt zich tot onderwijzend personeel en studenten in de rechten, de politicologie en de geschiedenis, maar evenzeer tot journalisten, politici en ambtenaren. Het is ook bedoeld voor elke burger die zich op een vlotte manier in het koningschap en de monarchie wil verdiepen en de gevoelsgeladen verslaggeving in de (populaire) pers wil overstijgen.

Christian Koninckx is emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij was verbonden aan het Zweedse Instituut voor Internationale Culturele Betrekkingen en is erevoorzitter van de Koninklijke Belgische Marine Academie. Hij is lid van de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen, voorzitter van de Belgisch-Zweedse Vereniging, en ondervoorzitter en juryvoorzitter van de Stichting Vocatio. Hij is voorzitter van de Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed. Hij publiceerde tal van monografieën en wetenschappelijke artikels over de monarchie.

Technische info

EAN
9789401417020
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 16cm x 24cm
Verschijningsdatum: 09/09/2014
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 184
Uitgever: LannooCampus