Is dat iets voor mij, juf?

Leerlingen versterken in het keuzeproces van basis naar secundair
Over het boek

'Latijn is 't moeilijkste.'
'Ze hadden toch wel graag dat ik een "hoge" richting ging volgen.'
'TSO is iets voor jongens.'

De overgang tussen de basisschool en het secundair onderwijs blijft een scharniermoment voor jongeren. Niet alleen moeten leerlingen dan een middelbare school kiezen, ze selecteren ook een pakket optie-uren die een sterke impact kunnen hebben op hun schoolloopbaan.

Is dat iets voor mij, juf? onderzoekt die overstap, ontrafelt de initiatieven die basisscholen nemen om leerlingen en ouders erbij te begeleiden en gaat in op de ervaringen van leerlingen, leerkrachten en ouders. Welke rol spelen ze in het keuzeproces? Welke kansen en drempels ervaren ze? Welke (stereotiepe) ideeën leven er en hebben die een effect op het zelfbeeld van de leerling?

Dit boek reikt concrete handvatten en aanbevelingen aan om de school- en studiekeuze zo vlot mogelijk te maken en het welbevinden van alle betrokkenen te verhogen. Zo werpt het boek een dam op tegen enkele pijnpunten, zoals het hardnekkige watervaldenken en de vaststelling dat leerlingen en ouders met de grootste noden zich te weinig ondersteund voelen.

over : 

Simon Boone is onderzoekscoördinator en Karin Goosen is valorisatiecoördinator van het interuniversitaire SBO-onderzoeksproject Transbaso. Dit project onderzoekt de onderliggende mechanismen bij de school- en studiekeuze van basisschoolkinderen en ontwikkelt tools om deze overgang in de toekomst vlotter te doen verlopen.

over : 
Geen biografie beschikbaar.

Technische info

EAN
9789401445030
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 17cm x 24cm
Verschijningsdatum: 10/10/2017
Afwerking: Paperback
Druk: 1
Aantal pagina's: 176
NUR Omschrijving: Onderwijs algemeen
Uitgever: LannooCampus