Burn-out in de zorg

Wat je moet weten
25% van de verpleegkundigen kampt met burn-out
Over het boek

Komt burn-out vaak voor in de zorg?
Hoe herken en voorkom je mentale en fysieke symptomen?
Wat kan verbeteren aan preventie, ondersteuning en re-integratie?

Als zorgverlener vaststellen en toegeven dat je eronderdoor dreigt te gaan, vraagt inzicht en moed. Het stigma op burn-out is nog steeds groot, ook in de zorg. Zorgverleners cijferen zich bovendien gemakkelijk weg om voor hun patiënten te zorgen. De illusie dat alles wel vanzelf zal overgaan, leeft ook bij zorgverstrekkers.

Burn-out is echter meer dan vermoeidheid. Het gaat om emotionele uitputting, depersonalisatie en een gevoel van verminderde persoonlijke bekwaamheid. Iedereen kan slachtoffer worden. Maar er is ook goed nieuws: burn-out is behandelbaar.

Dit boek bekijkt burn-out in de zorg op een andere manier en koppelt getuigenissen van slachtoffers aan de inzichten van experten. Naast praktijkgerichte individuele tips bevat het bovendien concrete aandacht voor wat zorgorganisaties zelf kunnen doen. Want om dit probleem aan te pakken, is er meer nodig dan 'een beetje rust'.

Gorik Kaesemans is stafmedewerker bij Zorgnet-Icuro.

Elke Van Hoof is als klinisch psycholoog gespecialiseerd in trauma, stress, burn-out en hoogsensitiviteit. Ze doceert naast medische en gezondheidspsychologie ook klinisch-psychologische interventies aan de Vrije Universiteit Brussel. Daarnaast is ze gastdocent aan de Vlerick Business School. Ze is de bezieler van het Huis voor Veerkracht, het expertisecentrum voor stress, burn-out, bore-out en veerkracht, en een veelgevraagd expert in de media.

Lode Godderis is geassocieerd professor aan het Centrum Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven. In 2011-2012 was hij verantwoordelijk voor een onderzoeksproject rond burn-out en bevlogenheid bij artsen en verpleegkundigen in Belgische ziekenhuizen. Hij is directeur Kennis, Informatie en Onderzoek bij IDEWE.

over : 

Erik Franck is klinisch psycholoog en gedragstherapeut. Hij is geassocieerd professor aan de Universiteit Antwerpen en doceert er binnen de master Verpleegkunde en Vroedkunde. Erik is hoofd van het expertisecentrum Psychisch Welzijn in Patiëntenzorg aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen.

Technische info

EAN
9789401428996
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 17cm x 24cm
Verschijningsdatum: 12/04/2016
Afwerking: Paperback
Druk: 4
Aantal pagina's: 208
NUR Omschrijving: Psychologie algemeen
Uitgever: LannooCampus